צ'או מי בלה פסטה

למורן אטיאס יש סיפור חמוד על הדרך שבה צלחה בזמנו את האודישן שלה לטלוויזיה האיטלקית. היא לא כל כך ידעה איטלקית, אז היא החליטה להגיד את המילים שהיא בכל זאת ידעה בשפה, וזה היה בערך ככה: פסטה, פיצה, פרמג'אנו. אנחנו, הישראלים, אוהבים מאוד את איטליה ואוכל איטלקי, אבל אוצר המילים שלנו באיטלקית (אלא אם קוראים לך יונית לוי) נראה בערך אותו דבר כמו זה של מורן אטיאס בתחילת דרכה – היום, כמובן, היא כבר דוברת איטלקית שוטפת. ב-25.10 חל יום הפסטה הבינלאומי, ולכבודו, גם אם לא נצליח להעשיר בהרבה את האיטלקית שלנו, לפחות נכיר כמה אנקדוטות ומיתוסים חביבים על המטבח האהוב כל כך עלינו.

את האנקדוטות תרם  השף רוברטו באסי מאקדמיה ברילה בפארמה וחלקן שופצרו על ידי.

%d7%a8%d7%95%d7%91%d7%a8%d7%98%d7%95-%d7%91%d7%90%d7%a1%d7%99-%d7%9e%d7%95%d7%a7%d7%98%d7%9f

  1. קפוצ'ינו במהלך הארוחה?

האיטלקים אוהבים קפה וקפוצ'ינו ואף מתגאים בהם. אלא שהםפ לוגמים אותו בבוקר, עם מאפה בוקר. אולי עוד אחד על הדרך בעמידה. רוצים קפוצ'ינו בסוף ארוחה? לכו על זה, אבל אתם לא איטלקיים.

  1. פסטה זו לא תוספת

    מבנה הארוחה האיטלקי הוא מיוחד במינו. יש מנה ראשונה, יש פסטה או ריזוטו ויש מנה עיקרית. לא רוצים עיקרית, דלגו. אבל פסטה או ריזטו הן מנות בפני עצמן שעושים להן כבוד באיטליה. לבקש קצת פסטה ליד השניצל גובל בחילול קודש.
  2. פסטה מבשלים בלי שמן

כשמבשלים פסטה, מבשלים אותה רק במים ומלח. שמן זית או כל רוטב אחר מוסיפים לאחר הבישול והסינון.

 

קראמבל ברוקולי צלם אסף אמברם מוקטן

  1. קטשופ על פסטה? לא אצלנו

    האיטלקים מזועזעים מהמנהג הנפסד הזה, שנולד באמריקה בשל הדמיון של קטשופ לרוטב עגבניות. אבל, פורפבורה, המשותף להם זה רק הצבע. תשמרו את הקטשופ לצ'יפס, שהצרפתים יזדעזעו.
  2. ספגטי בולונז – אין חיה כזאת
    מדובר כנראה במנה האיטלקית הכי פופולארית בעולם (אולי אחרי הפיצה). אלא שבאקדמיה ברילה בפארמה חקרו את יסודות המטבח האיטלקי, ולא מצאו זכר לשעטנז הזה. בולונז אוכלים רק עם טליאטלה, פסטה רחבה. אולי לכם זה נראה שפוי, אבל הם מאבדים את ההומור.
  3. פסטה עוף: לא באיטליה

    האמריקאים מתים על השילוב הזה וגם בישראל הוא תפס אחיזה. מקפיצים נתחוני עוף עם פסטה. זה יכול להיות מצוין, אבל רק תדעו שבמטבח האיטלקי הקלאסי לא תמצאו מנה חמה של פסטה עם עוף. סלט עם עוף דווקא יש.
  4. סלט קיסר

    תנסו להזמין אותו במסעדה באיטליה. המלצר לא יבין מה אתם רוצים. לסלט קיסר צריך בכלל לקרוא סלט סיזר על שם ממציאו האיטלקי שחי בכלל באמריקה. הסלט הומצא על ידי השף צ'זרה קרדיני שקרא לו על שמו באנגלית Caesar salad ובעברית הוא תורגם כסלט קיסר. המילה Caesar באנגלית וצ'זרה באיטלקית אמנם משמעותה קיסר, אבל כאן הכוונה הייתה לשם ולא לפירוש. הסלט הומצא ב-1924. קרדיני אמנם התגורר בסן דייגו, אבל המסעדה שלו הייתה בטיחואנה שבמכסיקו על מנת שיוכל להגיש בה גם אלכוהול, שהיה אסור באותן שנים בארה"ב. האגדה מספרת שהסלט הומצא כאשר כמה כוכבי קולנוע הגיעו ב-4 ביולי למסעדתו של קרדיני, אחרי שכבר אזלו בה רוב המצרכים. על מנת שלא להשאירם רעבים, הוא רקח את הסלט מהמרכיבים שהיו ברשותו. הסלט כולל חסה ערבית, קרוטונים מטוגנים עם שום, מיץ לימון, שמן זית, פרמז'אנו, ביצה טריה או שלוקה קלות, פלפל שחור ורוטב ווסטרשייר. כיום נהוג להוסיף לסלט זה תוספות שונות ובהן" חרדל, אבוקדו, עגניה, שבבי שום, אנשובי, עוף, בייקון ואפילו פירות ים.
  5. מפת שולחן באדום ולבן

עוד סטריאוטיפ אוניברסלי. חוקרים לא מצליחים להתחקות אחר הנקודה בזמן שבה המפה המשובצת באדום-לבן הפכה סמל למסעדה איטלקי. אבל מסעדות התיירים באיטליה הבינו זאת ורק הן מתהדרות במפות המופרכות (שנמצאות, אגב, גם בחלק ממסעדות איטלקיות אחרות ברחבי העולם).

  1. פטוצ'יני אלפרדו
    עוד מנת דגל שהפכה לבינלאומית ומזוהה מאוד עם איטליה, למרות שהיא יותר מוכרת בארה"ב מאשר באיטליה. המציא אותה השף של מסעדת בל פאסה ברומא, והיא הייתה כל כך פופולארית שהפכה לסמל החיים הטובים ברומא. היא מורכבת מאטריות םטוצ'יני מתובלות בחמאה, מלח, פלפל שחור והרבה פרמג'אנו. לחילופין, הגרסה המוכרת בישראל מוסיפה להן שמנת מתוקה ופטריות. רוטב אלפרדו בכל מסעדה בישראל משמעותו שמנת מתוקה ופטריות.
  2. תקשיבו למאמא
    המאמא יודעת. כי היא למדה מאמא שלה. שלמדה מאמא שלה. זה נוסה ונבדק. זה לא שהן מבשלות כל היום ביחד. במטבח האיטלקי מדברים על אהבה. עלינו לחלוק את האוכל איטלקי עם יקיריכם. אהבה זה כל העניין

%d7%a1%d7%9c%d7%98-%d7%a7%d7%a1%d7%a8%d7%a1%d7%a6%d7%94-%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%91%d7%aa-%d7%a2%d7%92%d7%91%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%a9%d7%a8%d7%99-%d7%95%d7%92%d7%91%d7%99%d7%a0%d7%aa-%d7%9e%d7%95פוזילי ללא גלוטן ברוטב רוזה, עם ירקות וריקוטה צילום אסף אמברם

צילום: יח"צ ברילה, לירון אלמוג

4 מחשבות על “צ'או מי בלה פסטה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.