שקול בחורף

בדיחה ששלחו לי בווטסאפ: אני לא רוצה להשוויץ אבל סיימתי את דיאטת 14 הימים ביומיים ו-29 דקות בלבד!

עם יד על הלב, כמה פעמים התחלתן לעשות דיאטה? לי כבר נגמרו כל האצבעות (כולל בכפות הרגליים) בניסיון לספור כמה פעמים התחלתי ושוב התחלתי ושוב… אין ספק שכל מי שניסה יודע שלרדת במשקל ולשמור על ההישגים זו לא משימה פשוטה בכלל. הרזיה נכונה אמורה להתרחש כפועל יוצא של תהליך בו מנסים להשיג אכילה נורמאלית ובריאה, כזאת שמקשיבה לצרכי הגוף, הנפש, הסביבה ואפילו מזג האוויר ולוקחת אותם בחשבון.

belly-body-calories-diet-42069

כן, מתברר שלרזות בקיץ ולרזות בחורף זה לא אותו דבר בכלל. יש בחורף נסיבות אמיתיות שמקשות עלינו לאכול אכילה מאוזנת ולעיתים אף גורמות לעלייה במשקל. רותי אבירי, דיאטנית קלינית ויועצת התזונה של טונה סטארקיסט, מסבירה ונותנת כמה טיפים לשמור על תזונה מאוזנת בעונה הקרה.

rainy-rain-raindrops-drops-of-water

ישנם מספר קשיים המיוחדים לעונה החורפית המקשים לשמור על תזונה מאוזנת. בחורף מחשיך מוקדם יותר – יש פחות שעות אור ולכן נגרמת ירידה בכמות החומר במוח הנקרא סרוטונין אשר אחראי על מצב רוח טוב. כתוצאה מכך גוברת הנטייה למצבי רוח ודיכאונות אשר אינם עוזרים בהרזיה ושולחים רבים לחפש אחר "מזון מנחם", שלרוב הוא עתיר קלוריות.

כמו כן, בחורף קיימת תשוקה רבה יותר לפחמימות והסיבה לכך היא שוב הסרוטונין אשר אחראי גם על תחושת השובע. כאמור, הפרשתו במח יורדת בחורף והוכח כי פחמימות גורמות להגברת הפרשתו. מוטב לזכור שאכילת הפחמימות אכן תשפר את מצב הרוח, אבל לא בטוח שהוא יישאר כזה אחרי שנתבונן בתוצאות צריכת הפחמימות במראה.

בנוסף, בחורף קר וקיימת אשליה נעימה שאוכל מחמם. לכן, פשוט אוכלים יותר. במחקר נמצא שבחורף גדלה צריכת הקלוריות היומית של רוב בני האדם  ב-200  קלוריות בממוצע. חוקרים סבורים, שאולי יש פה שריד אבולוציוני שנטבע בנו מימי קדם, בהם בחורף היה קר ולא היה מזון והאדם היה צריך לאגור שומן בגופו כדי להתחמם ולשרוד.

יתר על כן, בגלל הקור, מתחשק פחות לאכול ירקות חיים ולכן חסר לנו הנפח דל הקלוריות שהם מספקים לארוחות. בנוסף, קשה יותר להיות פעילים ודינאמיים, או לעסוק בספורט בחוץ. וכן, הבגדים הרחבים בחורף מסתירים את העלייה במשקל וקל לחשוב "שנטפל בזה בקיץ" (שזו הגרסה העונתית ל"מחר אתחיל דיאטה").

ביחד עם זאת, אבירי מנחמת אותנו וטוענת כי בהיערכות מתאימה ניתן להתגבר על הקשיים. למשל, על התשוקה לפחמימות אפשר להתגבר בעזרת תכנון נכון של ארוחות, המכילות פחמימות מורכבות והקפדה על צריכת דגנים מלאים כמו: לחם מלא, קרקרים מחיטה מלאה, פריכיות מאורז מלא, אורז מלא, וכו'. כך הגוף יקבל מספיק פחמימות לייצור סרוטונין, מצב הרוח ישתפר ותקטן התשוקה לפחמימות פשוטות כמו שוקולד. מומלץ לצרוך אותן באופן מפוזר בכל ארוחה על פני כל היום.

rain-boots-umbrella-wet

אכילת לחם עם חמאה אינה מחממת – זוהי אשליה! אם קר לכם – חפשו סוודר או תנור, במקום ללכת לאכול. כמו כן, יהיה נכון להעדיף ארוחות חמות שיוצרות תחושת שובע גדולה יותר. אין צורך לעבוד קשה: אפשר פשוט לפתוח קופסת טונה ולבשל בקלות מנה חמה עם אורז או פסטה על מנת לקבל ארוחה מהירה ומזינה. בנוסף, ניתן לשלב גם טונה בטעמים עם מים וקנולה או טונה בשמן זית.

אמנם בחורף קשה יותר לאכול ירקות חיים, אך קל יותר להרבות בירקות מבושלים ובמרקי ירקות. את הירקות החיים אפשר גם להוציא חצי שעה לפני האכילה מהמקרר וכך ניתן יהיה לאכול אותם יותר בחשק כשהם בטמפרטורת החדר. בנוסף, החורף מזמין אכילת מרקים. מרקים עשירים יכולים להוות ארוחה מלאה וחמה המספקת את כל אבות המזון. אגב, מחקרים מראים שמנת מרק ירקות קטנה לפני הארוחה הקטינה את כמות האנרגיה שנצרכה בארוחה כולה.

חורף הוא גם לא תירוץ לא לעשות פעילות גופנית. ראשית, לא כל הימים גשומים ו/או קרים והם מאפשרים פעילות בחוץ. בנוסף, זה בדיוק  הזמן להסיר את הבגדים המכסים את ההליכון הביתי או לעשות מנוי לחדר כושר.

בחורף תחושת הצמא קטנה, אך חשוב לא פחות מאשר בקיץ לשתות מספיק כדי לא להתייבש. השהייה הממושכת במזגנים מגבירה את הסיכוי לתחושות של כאבי ראש והתייבשות. היות ומרכזי הרעב והשובע צמודים אחד לשני במח, תחושות הרעב והצמא עלולות להתבלבל: אנחנו עלולים לחשוב שאנחנו רעבים ולכן לאכול, בעוד שלמעשה לא פירשנו נכון את תחושת הצמא ובכך צרכנו קלוריות מיותרות שהגוף לא היה זקוק להן באמת.

belly-body-clothes-diet-53528

הרזיה מוצלחת לכולם!

 

וכדי שיהיה יותר קל לאכול נכון וגם טעים קבלו מתכון באדיבות טונה סטארקיסט

טורטיות במילוי טונה וירקות

חומרים

3 קופסאות טונה במים/בשמן

6 טורטיות

6 כפות שטוחות של רוטב פסטו

3 חופני עלי בייבי

3 עגבניות חתוכות לקוביות

1 בצל סגול בינוני חתוך לקוביות

מלח ופלפל שחור טחון טרי לפי הטעם

הכנה

מורחים על כל טורטיה כף רוטב פסטו, מניחים מעל חצי חופן עלי בייבי, 2 כפות של קוביות עגבניות, 1/2 קופסת טונה, 1/2 כף בצל סגול, מלח ופלפל. מגלגלים את הטורטיה, מקפלים ואוכלים.

%d7%98%d7%95%d7%a8%d7%98%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%9e%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%99-%d7%98%d7%95%d7%a0%d7%94-%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%a7%d7%95%d7%aa

7 מחשבות על “שקול בחורף

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.