המוציא נבט מן הארץ

אחותי צמחונית ואחת מחברותי הטובות ביותר היא טבעונית. פעם הייתי מתקשה לשבת לארוחה משותפת עם אחת מהן, או שתיהן, מכיוון שתמיד מישהי מאיתנו הייתה מרגישה מקופחת. אם הן הוזמנו לארוחה רגילה, בקושי מצאו מה לאכול, אם אני הוזמנתי על ידן, הרגשתי שהגעתי לשדה מרעה. אבל, בשנים האחרונות הרבה יותר קל לנו לאכול ביחד, וזה לא בגלל שהן "חזרו בשאלה", אלא בגלל שאני התחלתי לאכול יותר בריא, ובעיקר בגלל שמנעד הטעמים בעולם הצמחוני-טבעוני התרחב והשתדרג עד שהנאה מלאה יכולה להיות מובטחת גם בארוחה שכולה על טהרת הצמחונות-טבעונות.

לאחרונה הצטרף לעולם הזה מוצר שלא ניתן להגדיר אותו אלא במילה סטארט אפ. מדובר במונבטים שהם לחמי בריאות מהצומח העשויים משילובים של קינואה, כוסמת, קטניות ודגנים. המוצרים הם אורגניים, טהורים וטבעונים, וכבונוס נוסף הם ללא גלוטן. הלחמים נקראים מונבטים מכיוון שהזרעים של כל חומרי הגלם שמרכיבים אותם עברו תהליכי הנבטה. התוצאה הסופית היא מגוון של 15 טעמים והיד עוד נטויה.

מונבטים פותחו על ידי בעז אוליברו, וכמו בכל פיתוח מוצלח, עומד מאחוריו סיפור אישי. אוליברו סובל ממחלת מעיים (קוליטיס), המגבילה מאוד את אפשרויות התזונה. הוא חיפש תחליף איכותי, בריא ומזין ללחם ללא גלוטן, כפי שהמליצה לו הנטורופתית שטיפלה בו. בהמלצת הנטורופתית הוא צרך לחם מקינואה מונבטת שעזר לו להשקיט את התסמינים של המחלה, אך לצערו המפעל שייצר את המוצר הפסיק לייצרו. בלית ברירה החליט אוליברו להיכנס למטבח ולנסות לייצר בעצמו – ומשם נולדו המוצרים תוך "ניסוי וטעייה", וכך גם קרא לחברה שהקים ואשר מייצרת את סדרת מונבטים.

אוליברו מסביר כי החזון שלו היה להוציא לשוק מוצרים שיספקו פתרון לתחליף ללחם, שלא יכילו גלוטן בבסיסם, שיהיו בריאים ומזינים, ושיהיו עשויים מרכיבים טבעיים, אורגניים וטהורים בלבד, וללא מרכיבים מן החי. התוצר הסופי הזה מתאים, כמובן, גם לצמחונים וטבעונים ולאחרים שרוצים לאכול מזון בריא יותר וגם לאנשים שלא יכולים לאכול גלוטן, כמו חולי צליאק.

בין חומרי הגלם שמרכיבים את סדרת מונבטים אפשר למצוא: קינואה, כוסמת, עדשים כתומות, שעועית מש, דוחן, בטטה, תאנים, סלק, עדשים צהובות, גזר, תמר, תפוח עץ ובננה. בנוסף, המוצרים מתובלים במעט מלח הימלאיה טהור. תהליך הייצור הוא ייחודי ומתבצע בעבודת יד, במינימום עיבוד. התהליך כולל השריה או הנבטה של חומרי הגלם במים מטוהרים (בהליך של אוסמוזה הפוכה ושימוש בנורת UV לשמירה על סטריליות המוצר); טחינה עדינה של חומרי הגלם וערבובם לפי השילובים השונים של מתכוני המוצרים; ואפייה קצרה בתנור (בתבניות עגולות המעצבות את המוצר) בחום נמוך לשם התמצקות ושמירה על סטריליות המוצר. לאחר מכן המוצרים מוכנסים למקפיא, וכך גם נמכרים.

המוצרים נקיים לגמרי מקמחים וגם לא מכילים תוספות של סוכר או ממתיקים אחרים, שמנים ושומנים, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח, שמרים ואינם מכילים מרכיבים מן החי. באתר החברה אפשר לראות את הרישיונות והתקנים השונים של החברה ואת בדיקות המעבדה שנעשו לה. סדרת מונבטים כוללת 15 טעמים, העשויים משילובים מיוחדים של חומרי הגלם, או מחומר גלם אחד. מגוון הטעמים כולל, בין השאר: קינואה, כוסמת וסלק; כוסמת, תמר ותפוח עץ;  קינואה, תמר ותפוח עץ; עדשים צהובות ודוחן.

הנטורופתית טל בן דוד מסבירה את היתרונות הבריאותיים של מוצרי מונבטים: נבטים הם למעשה צמחים צעירים שנבטו זה עתה מתוך הגרעין. תהליכי ההשריה וההנבטה של הגרעינים והזרעים השונים "מחייה" אותם ומעלה במידה ניכרת את ערכם התזונתי כדי להעניק לצמח את כל חומרי המזון להתפתחות ולצמיחה. מוצרי מונבטים מכילים כמות מוגדלת של חומרים מזינים, ביניהם חלבונים, ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו סידן, ברזל ואבץ. בנוסף לכך, תהליך ההנבטה מפרק לגורמים את הפחמימות, החלבונים והשומנים, כך שהם קלים יותר לעיכול ונספגים טוב יותר במערכת העיכול. למונבטים ערך גליקמי נמוך התורם לתחושת שובע לאורך זמן, ומתאים לחולי סוכרת.

אופן האחסון: את מוצרי מונבטים יש לשמור במקפיא עד השימוש. אין צורך בהפשרה מוקדמת. (אורך חיי מדף במקפיא: 12 חודשים).לפני הגשה יש לחמם את המוצר לפי ההוראות על גבי האריזה. מומלץ לאכול את מונבטים בשילוב ממרח כלשהו, כמו טחינה, שמן זית, אבוקדו, פסטו ועוד.

המוצרים כשרים למהדרין בהשגחת הרבנות הראשית אור עקיבא. מחיר: כ-28 שקלים לאריזה המכילה 4 יחידות (לפחות 300 גרם). להשיג בבתי טבע ובחנויות מובחרות ברחבי הארץ. אפשר להזמין משלוח הביתה בשיווק ישיר  בטל' 04-6904704.

פרטים על מיקום החנויות אפשר לקבל באתר החברה: http://munbatim.com/

באתר החברה אפשר לקבל מגוון רחב של מתכונים מגוונים המאפשרים לשלב את מוצרי מונבטים בכל ארוחה. מתוכם בחרתי להביא לכם כמה הצעות:

סביח מונבטים

מחממים מונבט עדשים כתומות. חותכים אותו לרוחב כדי ליצור 2 פרוסות דקות. מורחים על הפרוסות שמן זית, טחינה עם עשבי תיבול, חציל אנטי פסטי, נבטי אלפלפא, חסה סלנובה, פלפלים קלויים, זיתי קלמנטה. אפשר להוסיף עגבניות שרי בתנור שתורמות למתקתקות למנה.

פיצה מונבטים

מפשירים מונבט עדשים כתומות או צהובות. מורחים עליו מעט שמן זית, ממרח פלפלים או עגבניות טבעי, מגרדים מעל טופו או תחליף גבינה. מוסיפים מעל עגבניות שרי, פטריות טריות, זיתי קלמטה, עשבי תיבול, מלח ופלפל. מכניסים לתנור ל-10 דקות בחום של 200 מעלות. מגישים עם אנטיפסטי בטטה וזוקיני.

את מונבטים אפשר להפוך גם לקרוטונים ולהגישם במרקים נהדרים ובריאים.

מרק כרובית עם קרוטונים ממונבט קינואה, כוסמת ובטטה

חומרים למרק

1 כרובית בינונית, שטופה ומופרדת לפרחים

מים

מלח

פלפל לבן

בצל ירוק חתוך לטבעות

שמן זית (להגשה)

חומרים להכנת קרוטונים

מונבט – קינואה, כוסמת ובטטה

שמן זית

2-1 כפיות שום כתוש טרי

אופן ההכנה

מכניסים לסיר מרק את תפרחות הכרובית, ממלאים במים עד ל-3/4 מגובה הסיר, מוסיפים מלח ופלפל.

מביאים לרתיחה. מכסים ומנמיכים את האש. מבשלים במשך 20-15 דקות, עד שהכרובית רכה. מסירים מהאש וטוחנים את הכרובית במוט בלנדר. מתקנים תיבול אם צריך.

בזמן שהמרק מתבשל מורחים על המונבט שמן זית ושום כתוש ומחממים אותו כ-8-5 דקות בתנור או בטוסטר אובן. לאחר מכן חותכים – אפשר לחתוך לחלקים לא סימטריים – לקבלת מראה כפרי, או לקוביות – למראה אלגנטי.

מזליפים מעל המרק מעט שמן זית ואת הקרוטונים שהכנו.

לפני ההגשה אפשר לקשט את המנה בברוקולי טרי, שומשום שחור או סלסולי בצל ירוק.

גיוון: אפשר להוסיף 2 דקות לפני תום הבישול 1/2 קופסה שמנת לבישול או שמנת מתוקה (חלבית או פרווה).

מרק כתומים עם קרוטונים ממונבט עדשים כתומות ודוחן

חומרים למרק

2 בטטות בינוניות – קוביות בינוניות

1 בצל בינוני חתוך

3 גזרים גדולים פרוסים גס

250–300 גרם דלעת או דלורית, חתוכה לקוביות גדולות

מלח

פלפל שחור

קינמון וג'ינג'ר (חצי כפית עד כפית מכל אחד)

מים

אופציה: להוסיף 1 מיכל שמנת מתוקה, או פחית קרם קוקוס, או חלב/שמנת סויה

לקרוטונים

מונבט מעדשים כתומות ודוחן

שמן זית

כפית פפריקה מתוקה, או כפית אורגנו (טחון או עלים טריים) 

אופן ההכנה

מכניסים את הירקות לסיר ומכסים במים עד 5/6 של הסיר.

מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים 10 דקות. מערבבים ומכסים שוב, וממשיכים לבשל 10 דקות נוספות. כשהירקות רכים, מסירים מהאש ומרסקים את תכולת המרק במוט בלנדר. מחזירים לסיר את המרק הטחון עם מעט נוזל של המרק, מתבלים ומבשלים עוד כ-10 דקות על אש נמוכה.

כשהמרק על האש מכינים את הקרוטונים: מורחים על המונבט שמן זית ופפריקה מתוקה, או אורגנו ומחממים במשך 8-5 דקות בתנור או בטוסטר. לאחר מכן חותכים את המונבט לקוביות.

להגשה: יוצקים את המרק לקערית ומוסיפים את הקרוטונים. אפשר להוסיף קרם קוקוס או שמנת לבישול, ולקישוט – טבעות צ'ילי חריף, או סלסולי בצל ירוק.

אפשר לראות מתכונים נוספים באתר    http://munbatim.com/

צילום אריזות: אפרת בלוססקי

צילום לחמים ומנות: לירון זנדמן

5 מחשבות על “המוציא נבט מן הארץ

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.