סיירת דובדבן

אחד הפירות האהובים עלי ביותר הוא הדובדבן. יש בעיני משהו מאוד חושני ומקסים בפרי הקטן והשובב הזה ובונוס מיוחד הוא מקבל על כך שהצליחו לגדל אותו גם בארץ, כי הפרי המפונק הזה מאוד אוהב קור. עד כה ידעתי שהדובדבן הישראלי גדל רק ברמת הגולן. אבל, לאחרונה, התברר לי שכבר כמה שנים הוא גדל גם בחבל יתיר. למי שלא ברור למה זה מפליא אסביר שחבל יתיר מוגדר כספר המדבר, כלומר גבול המדבר (ולמעשה, בין הנגב למדבר יהודה). איך מגדלים דובדבנים במדבר – סליחה, ספר המדבר? אז, זהו, שחבל יתיר הוא רמה גבוהה – 900 מטר מעל פני הים – ועל כן זוכה ליהנות מאוויר קריר למרות מיקומה הדרומי-מזרחי.

בכל שנה מניבים העצים בחבל יתיר כ-50 טון של דובדבנים אדומים ומתוקים הידועים בזכות טעמם הנפלא ועסיסיותם. המינים העיקריים הגדלים באזור הם דובדבנים וגודגדנים. האחד חמצמץ והשני מתוק, והם מופיעים במבחר צבעים מאדום עמוק ועד כתום בהיר.

בשני ימי שישי הקרובים, ה-18 וה-25 במאי, תוכלו ליהנות מקטיף הדובדבן ומפעילות שלמה שתתרחש סביבו במסגרת פסטיבל דובדבן ביער בחבל יתיר. הפסטיבל, כאמור, ממנף את עונת הדובדבנים הקצרה המגיעה לשיאה בסוף חודש מאי. ימי הפסטיבל כוללים אירועים ופעילויות לכל המשפחה: קטיף דובדבנים משפחתי במטע מעון (ליד יער יתיר) עם הפנינג שמח, סדנאות יצירה והכנת שרשראות דובדבנים מחימר, הטבלת דובדבנים בשוקולד חם, שוק איכרים תוסס ועוד. העלות היא 35 שקלים לאדם (מגיל 3 ומעלה). להגעה חפשו 'מטע דובדבנים מעון' ב-WAZE

 

דובדבן ביער 2018, חבל יתיר, ימי שישי, 18 ו-25 במאי 2018, 09:00-15:00

פרטים והרשמה באתר תיירות חבל יתיר www.goyatir.co.il ובטלפון 1599-57-57-58

ואם אתם כבר מגיעים לחבל יתיר בעקבות הפסטיבל, או סתם מסתקרנים להכיר את המקום, כדאי להכיר עוד כמה אטרקציות מקומיות. בהחלט אפשר להגיע לאזור לסוף שבוע ארוך, או לבלות בו לילה או שניים באמצע השבוע.

אחת האטרקציות המרכזיות והמעניינות ביותר לטעמי בחבל יתיר היא סוסיא – עיירה יהודית קדומה שבה גרו כ-3,000 תושבים במאות הרביעית עד התשיעית לספירה. העיירה השתמרה בצורה מאוד יפה והיא מאפשרת להכיר מקרוב את חיי היום יום של היהודים בארץ ישראל בתקופת התלמוד: שרידי מבנים, מקוואות, מערות קבורה, כתובות, מנהרת מילוט שניתן לזחול בה, עיטורים וסמלים יהודיים באבן ובפסיפס, ובראשם מבנה בית הכנסת המפואר. האתר פתוח למבקרים בכל ימות השנה למעט שבתות ומועדי ישראל. הסיור כולל גם מיצג אור קולי במערה – "הסוד של סוסיא". משך הסיור: שעה וחצי. מחיר כניסה לאדם: מבוגר: 26 ילד:15  גמלאי: 17. בחגים ופסטיבלים: שחקני רחוב, נגנים במערה, בעלי מלאכות, מספרי סיפורים ועוד. לפרטים ותיאום, 1-599-5000-37

אחת הדרכים המעניינות לסייר בחבל יתיר היא באמצעות טיול מזמר בליווי כלי נגינה בשם טיול ושיר בחבל יתיר בהדרכתו של נחשון אפיק, מורה דרך מוסמך ותושב האזור. נחשון בונה מסלולים בתיאום עם צרכיהם ורצונותיהם של המטיילים והסיור מסתיים לרוב בטעימת יינות ביקב מקומי. נחשון מנגן בכלי נגינה שונים ומקים את האזור לתחייה בסיפוריו. מתוך התנסות בסיור עימו, ממליצה עליו בחום. לפרטים ותיאום, נחשון: 052-8239646.

אם כבר מדברים על יקבים, בחבל יתיר ישנם שני יקבים מוכרים שאחד מהם הוא יקב דרימיה, יקב מיוחד שנולד מתוך אהבה לאדמה ותשוקה ליין. היקב מציע סיור בכרם, ביקב וטעימות יין בהדרכת אלעד מובשוביץ, היינן והבעלים. הסיור נמשך כשעה והוא כולל הדרכה על שיטות הגידול, יתרונות המיקום המיוחד של הכרם ועל יזמות וחזון, תהליך יצירת היין ועוד. במקום ניתן לרכוש מיינות היקב ומוצרי בוטיק נוספים מהאזור. ניתן לשלב בתקופת הבציר (סוף הקיץ/סתיו) בציר עצמי בכרם וחגיגת יין ביקב. עלות: 20 שקלים למשתתף. לפרטים ותיאום, אלעד- 055-8824369.

כמובן שמי שמגיע לחבל יתיר צריך גם לאכול. האפשרויות הן רבות, אבל ברצוני להמליץ על שני מקומות בהם ביקרתי בעצמי וזכיתי לחוויה שהיא הרבה מעבר לאוכל עצמו. אחד המקומות האלה הוא חוות הר סיני בסוסיא. זו חווה אורגנית שבה מחלבה ביתית אורגנית, טחנת קמח, בור מים לשאיבה מן הבאר, עדר צאן, מערה חצובה ועוד. לבעלת החווה, דליה, סיפור אישי ששווה לשמוע וללמוד ממנו. ארוחת בוקר: החל מ-55 שקלים לאדם. מותנה במינימום משתתפים, בתיאום מראש. בנוסף, דליה מציעה גם סדנאות אפיית לחם, בשם מהזרע אל הלחם בעלות של 600 שקלים לסדנה – עד 20 משתתפים. לפרטים ותיאום, דליה – 054-9805265.

מקום מומלץ אחר הוא קפה רונאל במצפה יאיר. מדובר בבית קפה ומסעדה חלבית כשרה למהדרין. רונאל, בעלת המקום, היא אישה מיוחדת עם סיפור חיים מרתק, המוסיף תיבול למאכלים שהיא מוציאה תחת ידיה, כשהכל טרי ונעשה באותו יום, כולל לחם מעשה ידיה. ההגעה בתיאום מראש בלבד (ליחידים ולקבוצות). לפרטים ותיאום, 058-7906608

כמובן, שבחבל יתר יש מקומות נוספים שבהם כדאי לבקר ובתחנת המידע שתהיה במקום ישמחו לסייע במתן רעיונות והכוונות. אין ספק שמי שיגיע לחבל יתיר במסגרת הפסטיבל, או בכלל, יגלה שמדובר במקום מאוד מעניין שכדאי לבקר בו.

צילום: אורית ענבר, אלי פרכטר

 

 

5 מחשבות על “סיירת דובדבן

  1. וואו נראה מדהים. אשתדל להגיע בשבוע הבא. חבל שזה רק ביום שישי כי קצת פחות נוח עם הילדים

    אהבתי

  2. דובדבנים הם פרי נהדר ואני גם אוהבת לקטוף אותם והשתתפתי כמה פעמים בקטיף ברמת הגולן, אבל עוד לא עשיתי קטיף דובדבנים באזור המדבר

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.