אופים עם קמח מלא

עם כל הרצון שלי לאכול בריא, אני לא יכולה להתגבר על התשוקה שלי לבצקים. אני אוהבת בצקים בכל צורה – אפויים, מטוגנים, מאודים, מבושלים – לא משנה, העיקר הקלוריות המנחמות שלהם. מסיבה זו אני משתדלת להפוך את הבצקים לבריאים ככל הניתן, למשל על ידי שימוש בסוגי קמח בריאים יותר כמו קמח כוסמין או קמח מלא. לכן, שמחתי לגלות שלאחרונה השיקה טחנת הקמח הוותיקה הטחנות הגדולות של א"י בחיפה קמח חיטה מלא 100% ללא צורך בניפוי, לשימוש זמין ונוח.

קמח זה, הנמנה עם הסדרה הבריאה של הטחנות הגדולות, מיוצר בתהליך טחינה כפולה ייחודי של גרעיני החיטה בשלמותם, עד לקבלת קמח עדין מאוד. הטחינה הכפולה מקנה לבצק אווריריות ורכות. אין צורך לערבב את הקמח עם קמחים אחרים. הקמח המלא עשיר בערכים תזונתיים, בהם סידן, ברזל, סיבים תזונתיים, ויטמיני E ו-B ומינרלים. הלחמים והמאפים מקמח חיטה מלא בטחינה דקה מאופיינים בטעם עשיר. כמו כן, הקמח ללא צורך בניפוי נארז סמוך לטחינתו ולאחר ניפויו באריזה מבוקרת בטכנולוגיה מיוחדת המונעת התפתחות חרקים. האריזה המיוחדת חוסכת זמן וטרחה הכרוכה בניפוי הקמח. שמחתי כי אני תמיד בעד מה שחוסך זמן וטרחה ומאפשר לי להתמקד בעיקר – לאכול.

אגב, קמח זה מצטרף לקמחים נוספים ללא צורך בניפוי של הטחנות הגדולות, כמו קמח חיטה לבן בהיר, קמח לחם לבן מועשר, קמח לחם מלא 100%, קמח כוסמין לבן וקמח כוסמין מלא 100% בטחינה דקה. בימים אלה השיקה הטחנה אריזה חדשה ומהודרת לקמח כוסמין מלא 100% ללא צורך בניפוי. למוצרי החברה כשרות של הרבנות הראשית חיפה, וכשרות מהודרת של בד"צ העדה החרדית ירושלים. מחיר אריזת קמח חיטה מלא ללא צורך בניפוי: 8 שקלים (לאריזה של 1 ק"ג).

ניתן להשיג בחנויות מובחרות ברחבי הארץ, או להזמין במשלוח דרך אתר החברה. מידע על מיקום החנויות: בפייסבוק של הטחנות הגדולות או בטלפון 04-8672137.

ואיך אפשר בלי כמה מתכונים?

קרוסטיני מלחם מלא

(מתכון של ראסל זקס)

להכנת 2 כיכרות במשקל 500 גרם כל אחת. מומלץ לחלק את הבצק ל- 4 כיכרות, לאפיה טובה יותר.

חומרים

3 גרם שמרים טריים
1 כפית דבש
350 מ"ל מ"ל מים
300 גרם (כ-2.5 כוסות) קמח כפרי בטחינה דקה במיוחד של הטחנות הגדולות
125 גרם (1 כוס) קמח חיטה מלא 100% בטחינה דקה במיוחד של הטחנות הגדולות
75 גרם (2/3 כוס) קמח שיפון מלא 100% בטחינה דקה במיוחד של הטחנות הגדולות

250 גרם שומשום
10 גרם (1/2 כף) מלח

אופן ההכנה

מערבבים בקערת מיקסר את כל החומרים, מלבד המלח. לשים כ-3 דקות ומוסיפים מלח. ממשיכים ללוש עד לקבלת בצק נעים למגע, לא קשה ולא רך מדי. עוצרים את המיקסר, מכסים במגבת לחה, ומניחים למנוחה של 20 דקות. לאחר מכן לשים שוב במהירות בינונית-מהירה עוד כ-2 דקות. בשלב הזה ניתן לחלק את הבצק ל-2 חלקים ולהוסיף אגוזי מלך.
לאחר הלישה מעבירים את הבצק לקערה, מכסים בניילון ומעבירים לתפיחה במקרר ל-12 שעות.
מוציאים את הבצק מהמקרר ומביאים לטמפרטורת החדר.
מעצבים את הכיכרות לצורה הרצויה, מניחים על משטח מקומח או מברישים במים את חלקה העליון של הכיכר ומגלגלים בתערובת דגנים. מכסים במגבת נקייה ולחה ומתפיחים שוב, עד ל-75% מנפחה של הכיכר. הכיכר תסיים את התפיחה בתנור.
מחממים את התנור ל-220 מעלות. אם יש אבן שמוט – מניחים בתחתית התנור. כשהתנור חם, מכניסים לתוכו קערה עם מים רותחים, ומניחים את הכיכרות על האבן. אופים כ-20 דקות, עד לקבלת צבע זהוב עמוק וצליל חלול נשמע כשנוקשים בבסיסן.

 מלית גבינה כחולה, תפוחים ודבש מרווה לקרוסטיני

(מאת הילה יבניאלי-בוכריס, מומחית האפייה של הטחנות)

חומרים

5 עלי מרווה יפים
180 גרם (1/2 כוס) דבש
250 גרם גבינה כחולה מסוג דנבלו
1/2 תפוח גרנד סמיט או פינק ליידי, פרוס לפרוסות דקות
4 תאנים חתוכות ל-8
שמן זית להברשה
מלח גס
פלפל שחור טרי

אופן הכנה

מחממים תנור ל-200 מעלות.
במחבת קטנה מחממים את הדבש ועלי המרווה עד שעולה ריח טוב והדבש מבעבע קלות, במשך כ- 4 דקות. מורידים מהאש ומניחים בצד ל-10 דקות. מוציאים את עלי המרווה ונותנים לדבש להתקרר.
פורסים את הלחם (הקרוסטיני) לפרוסות בעובי של כ–1.5 ס"מ. מברישים את הלחם בשמן זית ומפזרים מעל מעט מלח גס ופלפל שחור טרי (בעדינות עם המלח, הגבינה מלוחה).
מניחים את הפרוסות על תבנית אפייה ואופים כ-3 דקות.
מוציאים מהתנור. מניחים על כל פרוסה 2 פרוסות תפוח. מעל התפוח מניחים גבינה כחולה.
מעל הגבינה הכחולה מניחים רבעי תאנים. מחזירים לתנור לעוד כ– 6-5 דקות, עד שהגבינה נמסה מעט.
לפני ההגשה מזלפים את דבש המרווה מעל. מגישים חם. ניתן לקשט עם אגוזי מלך קלויים קלות.

 

טארט עגבניות, גבינת עיזים ובצל מקורמל

 (מאת הילה יבניאלי-בוכריס, מומחית האפייה של הטחנות)

אפייה: תנור מחומם ל-180 מעלות, תבנית 22X33 מרופדת בנייר אפייה

חומרים לטארט

200 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

150 גרם (1+1/4 כוסות) קמח חיטה לבן בהיר מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י

150 גרם קמח חיטה מלא 100% דק, הסדרה הבריאה מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י

1 כפית מלח

1 ביצה

1 כף חלב

למלית

3 כפות שמן זית

1 בצל גדול פרוס דק

170 גרם גבינת עיזים

500 גרם עגבניות תמר פרוסות דק לאורך

עלי בזיליקום לקישוט

אופן ההכנה

טארט

מכניסים את החמאה, הקמחים והמלח לקערת מעבד מזון ומעבדים בפולסים לקבלת פירורים. מוסיפים את הביצה והחלב וממשיכים לעבד עד שמתקבל בצק. מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ומשטחים לצורת דסקית. עוטפים בניילון נצמד ומקררים לפחות 30 דקות (עד יום אחד, וניתן לשמור עד חודש במקפיא).

מוציאים את הבצק המצונן מהמקרר, מרדדים ומניחים בתבנית קיש. מורידים את השאריות משולי התבנית ומעבים את השוליים בשכבה נוספת מהשאריות. מחוררים את הבצק במזלג. מניחים נייר כסף על הבצק ומעליו משקולת אפייה (או 1-2 חופני קטניות יבשות, שימנעו מהתחתית לתפוח במהלך האפייה).

אופים כ-20 דקות במרכז התנור, עד לקבלת גוון זהוב בהיר מסביב לשוליים. מסירים את נייר הכסף בעדינות וממשיכים לאפות כ-10-8 דקות, עד שכל הבצק זהוב. מוציאים מהתנור ומקררים בתבנית על רשת צינון.

מילוי

בזמן שהטארט נאפה, מחממים 2 כפות שמן זית במחבת רחבה מעל אש בינונית. מוסיפים בצל, מלח ופלפל שחור ומטגנים 20-10 דק' תוך ערבוב לעיתים קרובות עד לקבלת גוון חום-זהוב.

מעבירים את התנור למצב גריל (חום עליון גבוה עם ונטה). מעבירים את מילוי הבצל המקורמל אל הטארט האפוי ומכסים את כל התחתית במילוי.מפזרים מעל הבצל את גבינת העיזים המפוררת. מסדרים את העגבניות מעל גבינת העיזים, כאשר העגבניות חופפות זו על זו כמעין רעפים. מתבלים במלח ופלפל שחור ומזלפים את כף שמן הזית הנותרת מעל.

מכסים את קצות הטארט בנייר כסף כדי למנוע מהם להישרף. מניחים את הטארט בקומה העליונה של התנור וצורבים 4-3 דקות עד שהגבינה מקבלת גוון זהוב. מקשטים בעלי בזיליקום טריים.

ניתן להגיש חם או בטמפרטורת החדר.

צילום: מנחם גרייבסקי

3 מחשבות על “אופים עם קמח מלא

  1. קמח מלא זה הכי בריא ובדרך כלל לא צריך ניפוי. טוב בכל מקרה שמוציאים קמח כזה ברמה איכותית וגם שיש מתכונים נהדרים שמאפשרים לי לגוןן את האפייה שלי

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.