חריפריף על קצה הלשון

אתם אוהבים לאכול את האוכל שלכם חריף? ואם כן, באיזה סוג של חריף אתם משתמשים בדרך כלל באוכל? באופן אישי, אני אוהבת לשחק עם החריף ולהשתמש במקורות שונים שייתנו את האפקט של החריפות. מעבר לכך, אני אוהבת את החריף שלי מתון יחסית, אבל אחרים מבני הבית דווקא אוהבים מאוד חריף – עוד סיבה טובה לשחק עם החריף.

לאחרונה צירפתי למטבח שלי מקור חדש לחריף – ממרח אריסה חריף של חברת נפטון, המתמחה בפיתוח, ייצור ושיווק תבלינים, תערובות תיבול, ממרחים ורטבים. בממרח האריסה ניתן להשתמש עבור מנות שונות, ובהן בשר, עוף, דגים, מרקים, נזידים, ירקות מבושלים, כריכים ועוד.

למי שלא מכיר, אריסה היא ממרח חריף שמקורו בתוניס, המבוסס על תערובת של פלפל חריף ומיובש, יחד עם פלפל מתוק, שום, שמן ותבלינים. יש שני סוגי אריסה – חריפה (סחקה) ומתוקה – שבה היחס בין הפלפלים משתנה, והממרח מכיל יותר פלפלים מתוקים מחריפים.  במדינות שונות בעולם נהוג להכין ממרחים על בסיס דומה – טחינה של פלפלים חריפים, טריים או מיובשים ותבלינים – יחד עם פלפלים מתוקים ו/או שום ו/או שמן ו/או חומץ ו/או עשבי תיבול. בדרום אפריקה ובפורטוגל יש ממרח דומה בשם פירי פירי, המתבסס על פלפל פירי פירי (סודני/שאטה). בספרד ובפיליפינים יש ממרח בשם אדובו, שבו יש חומץ במקום שמן ואורגנו. באינדונזיה יש ממרח בשם סמבל, המכיל יותר נוזלים מהאריסה. בקוריאה יש ממרח בשם גוצ'וג'אנג, שמשמש כמרכיב בסיסי במאכלים רבים. בקולומביה יש ממרח פלפלים חריפים בשם אחי, המעורבב עם עגבניות ירוקות. בסין יש ממרח בשם דובנג'יאנג, המבוסס על פלפלים מיובשים וטחונים יחד עם פולי סויה, פול, אורז ומלח ים מותססים. בלוב מוכר הפלפלצ'ומה, ובתימן – הסחוג הירוק והאדום.

כשרות מהדרין בהשגחת הרבנות הראשית באר שבע ובד"צ העדה החרדית. מחיר: 9.90 – 12.90 ש"ח (לאריזה במשקל 180 גרם). להשיג ברשתות חצי חינם, יינות ביתן, סלאח דבאח, ברקת ובחנויות מובחרות.

לכבוד הממרח החדש נפטון מציעה מתכון טעים במיוחד – עוף חריפריף, אדמדם, רך ועסיסי, שהחברים והאורחים לא יפסיקו לבקש ממנו עוד. בנוסף, בחלק מהמרכיבים של המתכון אפשר להשתמש  כדי להכין עוד מנה טעימה.

עוף חריפריף בתיבול אריסה חריפה

מצרכים:

6 כרעיים, מפורקות לשוק וירך

לצלייה בתנור:

1 צנצנת אריסה חריפה של נפטון

8 כפות מלח גס

למרק:

מים

1 כפית גדושה מלח רגיל

1 כף פלפל שחור שלם של נפטון

2 גזרים שטופים (אין צורך לקלוף), חתוכים לרבעים

5 גבעולי סלרי, עם העלים

4 שיני שום חצויות

אופן ההכנה:

  • להכין מרק: בסיר מתאים להרתיח מים (כ-4.5 ליטר), מלח, פלפל שחור וירקות, כ-5 דקות. להכניס למרק את הכרעיים (על המרק לכסות את העוף. אם חסרים נוזלים, להוסיף מים רותחים כדי כיסוי).
  • לחמם תנור לחום עליון (גריל), 250 מעלות.
  • להרתיח את חלקי העוף במרק כ-7 דקות, תוך שמירה על להבה גבוהה. להוציא, לסנן ולצנן. לשמור את מי המרק ולהכין ממנו ציר ירקות עשיר (מתכון בהמשך).
  • לייבש היטב את חלקי העוף הפושרים במגבות נייר.
  • לשים 2 כפות של מלח גס בכל פינה של תבנית תנור, ולהניח נייר אפייה מעל.
  • למרוח בנדיבות באריסה את החלק התחתון של הירכיים והשוקיים, ולהניחם בתבנית מעל נייר האפייה, כשהחלק עם העור פונה כלפי מעלה. לצלות 6 דקות. להוציא מהתנור, למרוח בנדיבות באריסה גם את החלק העליון (עם העור) של חלקי העוף.
  •  להחזיר לתנור לצלייה של עוד כ- 8 דקות, ו/או עד שהעוף מוכן.

** מומלץ להגיש עם רבעי לימון טרי

** מי שמעדיף את העוף פחות חריפריף – שימרח פחות אריסה

ציר ירקות עשיר

מוסיפים מהציר לכל תבשיל שבו צריך להוסיף מים: מרקים (בצל, פטריות, עגבניות, עוף, אפונה, עדשים ועוד), תבשילי קדרה, לבישול אורז, רטבים ועוד.

מצרכים:

מי המרק שנותרו

שמן זית

1 ק"ג בצל חתוך גס

2 כרשות חתוכות גס

5 גזרים פרוסים גס

1 שורש סלרי, פרוס

1 שורש פטרוזיליה, פרוס גס

1 כוס יין לבן

6 גרגרי פלפל אנגלי של "נפטון"

3 עלי דפנה של "נפטון"

1/2 צרור תימין

צרור פטרוזיליה

1 ראש שום – שיניים בלבד

אופן ההכנה:

  • מחממים מעט שמן זית בסיר מתאים ומטגנים את הבצל, גזר, כרשה ושורשים, עד להזהבה. מוסיפים יין לבן ומערבבים היטב.
  • מוסיפים את המים שנותרו מבישול העוף ומערבבים. מביאים לרתיחה ומקפים (מסירים קצף).
  • מוסיפים עשבי תיבול, שום ותבלינים.
  • מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים כשעתיים.
  • מסננים את הירקות מהמרק, ומקפיאים את הציר במנות.

** את הירקות שנותרו אפשר לטחון, להקפיא במנות ולהוסיף למרקים או נזידים של אפונה, עדשים וכדומה.

בתיאבון!

צילום מוצר – מיכאל כץ

צילום מנה: PIXABAY

2 מחשבות על “חריפריף על קצה הלשון

כתיבת תגובה

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.